Excel Boekhoudmodule aangepast

Link

Nu het jaar ten einde loopt en er wellicht gebruikers zijn die de Excel Boekhoudmodule opnieuw willen downloaden, heb ik een aanpassing, die ik op verzoek van een van de gebruikers gemaakt heb, ook beschikbaar gemaakt in de versie die gedownloaded kan worden.

Als u producten of diensten levert aan klanten in andere EU landen, kunt u nu deze Intra-Communautaire Prestaties ook als verkoop invoeren met BTW-code ‘IC’.

In het tabblad met de BTW-aangifte is een regel toegevoegd voor deze prestaties, zodat u deze rechtstreeks in uw aangifte Omzetbelasting kunt overnemen.

Denk er wel aan dat u voor het gebruiken van deze regeling het BTW-nummer van uw afnemer moet vermelden op uw factuur. Het opgegeven BTW-nummer kunt u valideren op de website van de Europese Commissie.

Daarnaast dient u, indien u op uw aangifte OB een Intra-Communautaire Prestatie opvoert, ook een Opgaaf ICP te doen bij de Belastingdienst.

Voor het downloaden van de nieuwe versie gaat u naar: http://www.juno4finance.nl/?page_id=306

Nieuwe versie Excel Boekhoudmodule

Op donderdag 15 mei heeft een aangepaste versie van de Excel Boekhoudmodule voor ZZP-ers het licht gezien.

Naar aanleiding van enkele tips en opmerkingen van gebruikers, heb ik de volgende aanpassingen gemaakt:

 • In het overzicht Aangifte OB een melding opgenomen dat de gebruiker mogelijk in aanmerking komt voor de ‘Kleineondernemersregeling’, als het totaalbedrag aan BTW minder is dan € 2.000,= (de limiet kan jaarlijks wijzigen, dus check de site van de Belastingdienst voor details)
 • Een tabblad toegevoegd waarop extra informatie staat
 • Een navigatie keuzelijst / invoervak toegevoegd voor de belangrijkste taken:
  • Boekingen invoeren
  • Aangifte OB controleren
  • Vaste activa aanpassen/controleren
  • Voorbeeldgegevens verwijderen
  • Een nieuw jaar beginnen
  • Gegevens uit een vorige versie ophalen

Hiermee hoop ik de Excel Boekhoudmodule voor ZZP-ers weer wat gebruikersvriendelijker te hebben gemaakt.

Wil je de nieuwste versie downloaden, vul dan onderstaand formulier in en klik op ‘Verzenden’. Je krijgt dan een link naar de download in je mailbox.

Uw naam (verplicht):


Uw email (verplicht):

Neem de volgende code over: captcha

Als ZZP-er ook zelf aangifte IB gedaan? En, beviel ‘t?

De afgelopen weken heb ik enkele bevriende ZZP-ers bijgestaan bij het indienen van hun aangifte Inkomstenbelasting voor Ondernemers. Deze ZZP-ers hadden één belangrijke overeenkomst: ze hebben geen of weinig boekhoudkundige kennis en de administratie ingevoerd in Excel, in een pakketje dat ze gratis van internet hadden gehaald.

Zeker als ZZP-er zonder boekhoudkennis, valt het niet mee om uit zo’n boekhoudpakket de juiste informatie te filteren voor je aangifte IB. Maar als je als ZZP-er nog maar net begonnen bent, of moeite hebt de eindjes aan elkaar te knopen, omdat de omzet (nog) tegenvalt, dan is een boekhouder een hele investering en doe je dus je best om het zelf te doen. Maar dat kost bloed, zweet en tranen (en veel tijd). En uiteindelijk ga je toch maar naar een boekhouder.

Herkenbaar?

Komt dit verhaal je bekend voor, omdat je zelf ook als ZZP-er worstelt met de aangifte IB (of BTW)? Kijk dan eens naar de Excel Boekhoudmodule die ik gemaakt heb. Gebaseerd op een zeer basaal bestand dat ik enkele jaren geleden van internet geplukt heb en waar ik vervolgens voor mijzelf het een en ander aan heb toegevoegd. Vervolgens nog wat aan de lay-out gewerkt, want het zag er niet zo fraai uit.

Omdat ik tenslotte ook nog tijd vond om er een handleiding bij te schrijven, ben ik van mening dat ik nu een product ontwikkeld heb, dat de toets der kritiek kan doorstaan en dat elke ZZP-er kan gebruiken om, zonder kennis van boekhouden, toch zijn eigen administratie te verzorgen, inclusief de aangiftes OB en IB.

Gratis download

Om mijn collega ZZP-ers te helpen bied ik de Excel Boekhoudmodule van Juno4Finance gratis aan als download vanaf mijn website. Maar ik stel het wel zeer op prijs als je me een berichtje stuurt als je het gaat gebruiken.

Volgend jaar gaat die aangifte Inkomstenbelasting voor Ondernemers van een leien dakje!

Videopitch op YouTube

Tijdens de Dag van de Zelfstandige (www.dagvandezelfstandige.nl) in Utrecht op woensdag 20 maart heb ik mij laten verleiden tot het opnemen van een videopitch in de pitchcorner van Rob Overgaauw van www.elevatorpitchonline.nl. Alle manieren om publiciteit voor mijn eigen bedrijf te krijgen zijn tenslotte meegenomen en het was nog gratis ook.

Inmiddels is de videopitch te vinden op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=fYd3kt6_f1A.

Als je naar jezelf kijkt blijft dat toch altijd een wat vreemde gewaarwording. Praat ik echt zo?  Kijk ik altijd zo uit mijn ogen? Had ik mijn haar niet even wat beter kunnen doen? Maar hebben we dat niet allemaal?

Ik vind het een aardig filmpje geworden, waarin ik heel behoorlijk uit mijn woorden kom en het kort en bondig weet te houden. Wel een beetje haspelen naar het einde toe, da’s dan wel weer jammer. Toch onvoldoende voorbereid.

En wat vindt u?

Het is geen acquisitiefraude, maar toch

Vandaag werd ik gebeld door een jongeman die mij meldde te bellen namens Domein Service Benelux. Of ik de eigenaar ben van Juno4Finance.nl, was de vraag. Na mijn bevestiging vertelde hij mij dat er bij hun bedrijf een verzoek was binnengekomen om het domein Juno4Finance.com te registreren.

Omdat zij hadden geconstateerd dat Juno4Finance.nl al door mij geregistreerd was, wilden zij mij eerst de gelegenheid geven om ook in het .com domein mijn bedrijfsnaam te laten registreren, zodat de aanvrager mijn domein niet kon kapen. Kostte slechts € 14,95 per jaar.

Aangezien mijn bedrijfs- en domeinnaam gebaseerd zijn op mijn adres en in die zin dus tamelijk uniek, vond ik dit een nogal doorzichtige verkooptruc. Op mijn vraag of hij mij dan wat meer informatie over die aanvraag kon sturen, kon hij, na ruggespraak met zijn manager antwoorden dat hij mij die wel kon toesturen, maar dan wel geanonimiseerd.

Nadat ik hem mijn e-mailadres gegeven had en beloofd had na bestudering van de aanvraag terug te bellen hing ik op.

Niets meer van vernomen.

Deze manier van verkopen is strikt genomen geen acquisitiefraude, want je krijgt na betaling (waarschijnlijk) wel gewoon de registratie van je domein in het .com toplevel, maar helemaal smakelijk is deze wijze van verkopen natuurlijk niet.

Mijn idee: voorlopig maar even negeren en af en toe eens checken of iemand juno4finance.com al gebruikt. Als het zover is, kan ik altijd nog rechtshulp inschakelen.

UPDATE 03-04-2013: Met dank aan een collega-ondernemer die slachtoffer werd: op consuwijzer.nl vind je voorbeeldbrieven om te proberen de telefonische aankoop (ofwel het telefonisch aangesmeerde domein) alsnog ongedaan te maken.