Lekker tendentieuze kop op deondernemer.nl: ‘ZZP-er niet te vertrouwen’

Onder het motto: “Met een lekkere kop trekken we wat meer bezoekers”, plaatst website deondernemer.nl (http://www.deondernemer.nl/deondernemer/654637/ZZPer-niet-te-vertrouwen.html) een artikel over de gevaren die kleven aan het gebruik door ZZP-ers van gratis software, bedoeld voor consumenten.

De gratis consumentensoftware heeft vaak in de kleine lettertjes (die geen mens ooit leest) opgenomen dat alle content die via deze software wordt gedeeld, verstuurd of opgeslagen automatisch eigendom wordt van de leverancier van de software.

Of dat nu echt ‘lekken’ genoemd kan worden, is maar zeer de vraag. Er zit bij deze leveranciers niemand daadwerkelijk de berichten te lezen. Software analyseert de tekst op sleutelwoorden en dumpt die in een database, waarna de gebruiker de advertenties ontvangt waarmee hij heeft ingestemd, toen hij de voorwaarden van de gratis software accepteerde. Ik denk dat het eerste geval van op deze wijze uitgelekte bedrijfsgevoelige informatie nog moet worden aangetoond.

Veel zorgelijker vind ik het artikel in Het Parool van vandaag: http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/3475238/2013/07/13/Lekken-informatie-kost-stad-miljoenen.dhtml. Daaruit blijkt dat ambtenaren van de stad Amsterdam onvoldoende vertrouwd zijn met het op de juiste wijze maskeren van gevoelige informatie uit stukken die zij, door wet- en regelgeving verplicht, gedeeltelijk openbaar moeten maken. Betrokkenen kunnen met eenvoudige middelen de maskeringen ongedaan maken en op die manier anticiperen op de plannen van de stad. Dat heeft Amsterdam, bewijsbaar, al miljoenen gekost.

Voor Juno4Finance gebruik ik trouwens uitsluitend betaalde software voor communicatie en opslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *