Videopitch op YouTube

Tijdens de Dag van de Zelfstandige (www.dagvandezelfstandige.nl) in Utrecht op woensdag 20 maart heb ik mij laten verleiden tot het opnemen van een videopitch in de pitchcorner van Rob Overgaauw van www.elevatorpitchonline.nl. Alle manieren om publiciteit voor mijn eigen bedrijf te krijgen zijn tenslotte meegenomen en het was nog gratis ook.

Inmiddels is de videopitch te vinden op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=fYd3kt6_f1A.

Als je naar jezelf kijkt blijft dat toch altijd een wat vreemde gewaarwording. Praat ik echt zo?  Kijk ik altijd zo uit mijn ogen? Had ik mijn haar niet even wat beter kunnen doen? Maar hebben we dat niet allemaal?

Ik vind het een aardig filmpje geworden, waarin ik heel behoorlijk uit mijn woorden kom en het kort en bondig weet te houden. Wel een beetje haspelen naar het einde toe, da’s dan wel weer jammer. Toch onvoldoende voorbereid.

En wat vindt u?

SEPA Monitor MKB voorjaar 2013

De Nederlandse Bank heeft eind vorige maand de SEPA Monitor MKB en middelgrootbedrijf uitgebracht. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven in het MKB nog niet begonnen is met de voorbereiding op SEPA. Het percentage dat al over is naar SEPA is in het MKB te verwaarlozen.

In het middelgrootbedrijf zijn de percentages iets beter, maar ook daar is nog altijd een kleine 40% van de bedrijven niet verder gekomen dan een oriëntatie of impact analyse uit te voeren.

Is dit erg? (Nog) niet. Voor veel MKB-ers zal de impact van SEPA zich beperken tot het converteren van bankrekeningnummers naar IBAN-nummers in het boekhoudpakket. Dat zal bij het MKB veelal een standaard applicatie zijn die door de leverancier tijdig SEPA-proof gemaakt zal worden (of al is). Betalingen vanuit het boekhoudpakket naar de bank zullen tijdig in SEPA formaat aangeleverd kunnen worden. Naast het aanpassen van de bankrekeningnummers van relaties, zal er mogelijk wat hinder zijn bij het automatisch matchen van betalingen die vanuit de bank automatisch worden ingelezen. Een overkomelijk probleem.

Zorgelijker is dat in het middelgrootbedrijf meer dan de helft van de bedrjiven die gebruik maken van automatische incasso nog niet begonnen is met het migratie traject. Omdat de migratie voor automatische incasso veel ingrijpender is, zal dit traject aanmerkelijk meer tijd vergen dan het betaalgedeelte. Toch verwachten, volgens de monitor, deze bedrijven in de tweede helft van 2013 klaar te zijn met deze migratie. Dat kan voor deze bedrijven nog weleens flink ‘aanpoten’ worden, om die doelstelling te halen.

Het is dan verrassend om van bedrijven te horen dat zij vertrouwen op de informatie die zij van de bank gaan krijgen en dat zij geen noodzaak zien in het inhuren van externe hulp voor deze migratie.

Ik ben benieuwd hoe deze bedrijven daar in oktober van dit jaar tegenaan kijken.

De volledige Monitor vindt u op: www.dnb.nl/

Het is geen acquisitiefraude, maar toch

Vandaag werd ik gebeld door een jongeman die mij meldde te bellen namens Domein Service Benelux. Of ik de eigenaar ben van Juno4Finance.nl, was de vraag. Na mijn bevestiging vertelde hij mij dat er bij hun bedrijf een verzoek was binnengekomen om het domein Juno4Finance.com te registreren.

Omdat zij hadden geconstateerd dat Juno4Finance.nl al door mij geregistreerd was, wilden zij mij eerst de gelegenheid geven om ook in het .com domein mijn bedrijfsnaam te laten registreren, zodat de aanvrager mijn domein niet kon kapen. Kostte slechts € 14,95 per jaar.

Aangezien mijn bedrijfs- en domeinnaam gebaseerd zijn op mijn adres en in die zin dus tamelijk uniek, vond ik dit een nogal doorzichtige verkooptruc. Op mijn vraag of hij mij dan wat meer informatie over die aanvraag kon sturen, kon hij, na ruggespraak met zijn manager antwoorden dat hij mij die wel kon toesturen, maar dan wel geanonimiseerd.

Nadat ik hem mijn e-mailadres gegeven had en beloofd had na bestudering van de aanvraag terug te bellen hing ik op.

Niets meer van vernomen.

Deze manier van verkopen is strikt genomen geen acquisitiefraude, want je krijgt na betaling (waarschijnlijk) wel gewoon de registratie van je domein in het .com toplevel, maar helemaal smakelijk is deze wijze van verkopen natuurlijk niet.

Mijn idee: voorlopig maar even negeren en af en toe eens checken of iemand juno4finance.com al gebruikt. Als het zover is, kan ik altijd nog rechtshulp inschakelen.

UPDATE 03-04-2013: Met dank aan een collega-ondernemer die slachtoffer werd: op consuwijzer.nl vind je voorbeeldbrieven om te proberen de telefonische aankoop (ofwel het telefonisch aangesmeerde domein) alsnog ongedaan te maken.