Lekker tendentieuze kop op deondernemer.nl: ‘ZZP-er niet te vertrouwen’

Onder het motto: “Met een lekkere kop trekken we wat meer bezoekers”, plaatst website deondernemer.nl (http://www.deondernemer.nl/deondernemer/654637/ZZPer-niet-te-vertrouwen.html) een artikel over de gevaren die kleven aan het gebruik door ZZP-ers van gratis software, bedoeld voor consumenten.

De gratis consumentensoftware heeft vaak in de kleine lettertjes (die geen mens ooit leest) opgenomen dat alle content die via deze software wordt gedeeld, verstuurd of opgeslagen automatisch eigendom wordt van de leverancier van de software.

Of dat nu echt ‘lekken’ genoemd kan worden, is maar zeer de vraag. Er zit bij deze leveranciers niemand daadwerkelijk de berichten te lezen. Software analyseert de tekst op sleutelwoorden en dumpt die in een database, waarna de gebruiker de advertenties ontvangt waarmee hij heeft ingestemd, toen hij de voorwaarden van de gratis software accepteerde. Ik denk dat het eerste geval van op deze wijze uitgelekte bedrijfsgevoelige informatie nog moet worden aangetoond.

Veel zorgelijker vind ik het artikel in Het Parool van vandaag: http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/3475238/2013/07/13/Lekken-informatie-kost-stad-miljoenen.dhtml. Daaruit blijkt dat ambtenaren van de stad Amsterdam onvoldoende vertrouwd zijn met het op de juiste wijze maskeren van gevoelige informatie uit stukken die zij, door wet- en regelgeving verplicht, gedeeltelijk openbaar moeten maken. Betrokkenen kunnen met eenvoudige middelen de maskeringen ongedaan maken en op die manier anticiperen op de plannen van de stad. Dat heeft Amsterdam, bewijsbaar, al miljoenen gekost.

Voor Juno4Finance gebruik ik trouwens uitsluitend betaalde software voor communicatie en opslag.

Het is geen acquisitiefraude, maar toch

Vandaag werd ik gebeld door een jongeman die mij meldde te bellen namens Domein Service Benelux. Of ik de eigenaar ben van Juno4Finance.nl, was de vraag. Na mijn bevestiging vertelde hij mij dat er bij hun bedrijf een verzoek was binnengekomen om het domein Juno4Finance.com te registreren.

Omdat zij hadden geconstateerd dat Juno4Finance.nl al door mij geregistreerd was, wilden zij mij eerst de gelegenheid geven om ook in het .com domein mijn bedrijfsnaam te laten registreren, zodat de aanvrager mijn domein niet kon kapen. Kostte slechts € 14,95 per jaar.

Aangezien mijn bedrijfs- en domeinnaam gebaseerd zijn op mijn adres en in die zin dus tamelijk uniek, vond ik dit een nogal doorzichtige verkooptruc. Op mijn vraag of hij mij dan wat meer informatie over die aanvraag kon sturen, kon hij, na ruggespraak met zijn manager antwoorden dat hij mij die wel kon toesturen, maar dan wel geanonimiseerd.

Nadat ik hem mijn e-mailadres gegeven had en beloofd had na bestudering van de aanvraag terug te bellen hing ik op.

Niets meer van vernomen.

Deze manier van verkopen is strikt genomen geen acquisitiefraude, want je krijgt na betaling (waarschijnlijk) wel gewoon de registratie van je domein in het .com toplevel, maar helemaal smakelijk is deze wijze van verkopen natuurlijk niet.

Mijn idee: voorlopig maar even negeren en af en toe eens checken of iemand juno4finance.com al gebruikt. Als het zover is, kan ik altijd nog rechtshulp inschakelen.

UPDATE 03-04-2013: Met dank aan een collega-ondernemer die slachtoffer werd: op consuwijzer.nl vind je voorbeeldbrieven om te proberen de telefonische aankoop (ofwel het telefonisch aangesmeerde domein) alsnog ongedaan te maken.