SEPA Monitor MKB voorjaar 2013

De Nederlandse Bank heeft eind vorige maand de SEPA Monitor MKB en middelgrootbedrijf uitgebracht. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven in het MKB nog niet begonnen is met de voorbereiding op SEPA. Het percentage dat al over is naar SEPA is in het MKB te verwaarlozen.

In het middelgrootbedrijf zijn de percentages iets beter, maar ook daar is nog altijd een kleine 40% van de bedrijven niet verder gekomen dan een oriƫntatie of impact analyse uit te voeren.

Is dit erg? (Nog) niet. Voor veel MKB-ers zal de impact van SEPA zich beperken tot het converteren van bankrekeningnummers naar IBAN-nummers in het boekhoudpakket. Dat zal bij het MKB veelal een standaard applicatie zijn die door de leverancier tijdig SEPA-proof gemaakt zal worden (of al is). Betalingen vanuit het boekhoudpakket naar de bank zullen tijdig in SEPA formaat aangeleverd kunnen worden. Naast het aanpassen van de bankrekeningnummers van relaties, zal er mogelijk wat hinder zijn bij het automatisch matchen van betalingen die vanuit de bank automatisch worden ingelezen. Een overkomelijk probleem.

Zorgelijker is dat in het middelgrootbedrijf meer dan de helft van de bedrjiven die gebruik maken van automatische incasso nog niet begonnen is met het migratie traject. Omdat de migratie voor automatische incasso veel ingrijpender is, zal dit traject aanmerkelijk meer tijd vergen dan het betaalgedeelte. Toch verwachten, volgens de monitor, deze bedrijven in de tweede helft van 2013 klaar te zijn met deze migratie. Dat kan voor deze bedrijven nog weleens flink ‘aanpoten’ worden, om die doelstelling te halen.

Het is dan verrassend om van bedrijven te horen dat zij vertrouwen op de informatie die zij van de bank gaan krijgen en dat zij geen noodzaak zien in het inhuren van externe hulp voor deze migratie.

Ik ben benieuwd hoe deze bedrijven daar in oktober van dit jaar tegenaan kijken.

De volledige Monitor vindt u op: www.dnb.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *